Мамандық 07211300 «Тағам өндірісінің технологиясы»
Біліктілік 4S07211303 Техник-технолог
Оқыту мерзімдері – 9 сынып негізінде - 3 жыл 10 ай;
- 11 сынып негізінде - 2 жыл 10 ай.
Мамандық 07210100 «Тағам өндірісінің технологиясы»
Біліктілік 5ab07210101 азық-түлік өнімдерін өндіру технологиясының қолданбалы бакалавры
Оқыту мерзімдері – 11 сынып негізінде - 2 жыл 10 ай;
Серіктестер – Барлық қоғамдық тамақтану кәсіпорындары
Оқыту формасы - күндізгі
Қоғамдық тамақтану технологы - бұл аспаздық және кондитерлік өнімдерді әзірлеу, өндіру, сату және сапасын бақылау, тұтынушыларға қызмет көрсету және қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында технолог ретінде қызмет көрсету жөніндегі маман. Бұл өте жақсы мамандық.
Қоғамдық тамақтану технологының жұмысы тамақ дайындау процесінде бастапқы болып табылады және тамақтанудағы тағамның сапасын, оның қауіпсіздігі мен дәмдік қасиеттерін анықтайды.
Технолог тамақ өнімдерін өндіру технологиясын, тағамдардың рецептурасын, азық-түліктерді салуды, тамақ дайындаудың қауіпсіздік техникасын біле отырып, шикізаттың жоғары сыныпты өнімге айналуына ықпал етеді. Дайындалған тағамның сапасы және тиісінше, мейрамхананың немесе асхананың беделі бастапқы өнімдердің сапасын анықтауда, оларды салудың толық нормаларын сақтауда оның адалдығына байланысты.
Мамандықтың ерекшелігі
Қоғамдық тамақтану технологының жұмысы тек өнімдермен жұмыс жасауда ғана емес. Технологтың қызметі әлдеқайда кең және жауапты.
Технолог:
- Өндірісті ұйымдастыру (жабдықтарды орналастыру, оларды қолдануды үйретеді);
- Мәзір құрастыру;
- Аспазшылар арасында жұмыстарды бөледі және оларды бақылайды;
- тағам өнімдерінің шығу нормаларын тексереді;
- өнім өндірісіне прогрессивті технологияларды енгізеді;
- ас үй жабдықтарының жарамдылығы мен дайын тағамның сапасына жауап береді;
- тиісті нормативтік құжаттарды ресімдей отырып, жаңа рецептураларды әзірлейді;
- қоғамдық тамақтану нарығындағы жаңа тенденцияларды зерттейді және соған сәйкес жұмысты үйлестіреді;
- сұранысты арттыру мақсатында жаңа тағам түрлерін ұсынады;
- санитарлық нормалардың сақталуын бақылайды;
- жаңа тағамдардың технологиялық карталарын құрасытрады (қажет өнімдерді есептеу, калорийность және т.б.);
- өндірісті шикізатпен, құрал-саймандармен және т. б. уақтылы жабдықтауды жүзеге асырады;
- қазіргі заманның талаптарын ескере отырып, өндірістік кадрларды қайта даярлауға және біліктілігін арттыруға қатысады.
Жағымды жақтары:
- Еңбек нарығындағы тұрақты сұраныс, жалақының салыстырмалы түрде жоғары деңгейі, тамақтану саласындағы беделді лауазым.
Жұмыс орындары
- Мейрамханалар;
- дәмханалар, кафетерийлер;
- асханалар;
- барлар;
- ет өңдеу комбинаттары;
- балық өңдеу зауыттары (консерві);
- сүт комбинаттары;
- наубайханалар;
- кондитерліктер;
- дайындау фабрикалары.